Belgische KMO’s in trek bij buitenlandse overnemers

73% van de experten actief op de Belgische fusie en overnamemarkt (M&A) stelden in 2016 een groei vast van Belgische KMO's die in buitenlandse handen terechtkomen. Voor dit jaar verwacht een meerderheid (55%) van de M&A specialisten nog steeds een verdere groei. Veertig procent denkt daarentegen aan een daling.

Dit blijkt uit een bevraging van de Vlerick Business School bij 120 M&A adviseurs actief op de Belgische markt.

Volgens Vlerick onderzoeker Mathieu Luypaert heeft de interesse vooral te maken met de geografische ligging van ons land. België wordt aanzien als een toegangspoort tot Europa. "Daarnnast zorgen de aanvaardbare overnameprijzen in ons land ervoor dat buitenlandse investeringsfondsen steeds meer onze richting uitkijken.", stelt de Vlerick onderzoeker.

Aantal bieders stijgt

De stijgende buitenlandse interesse en de ruimere beschikbaarheid van financiering maakt dat het aantal bieders gemiddeld stijgt per overnamedossier. In 2015 werden er gemiddeld 4 overnamevoorstellen neergelegd. Voor 2016 staat de teller op 5.

Een fenomeen dat ook wordt vastgesteld is dat ondernemers van de babyboomgeneratie de verkoop van hun bedrijf nog even uitstellen aangezien de rente op spaartegoeden zeer laag staat. "Voor wie vandaag een kwalitatief bedrijf heeft, is het niet moeilijk om kopers te vinden", poneert Mathieu Luypaert.

Tenslotte stellen ook de M&A adviseurs vast dat jonge Belgische groeibedrijven meer en meer in buitenlandse handen vallen. "Belgische ondernemers kiezen soms eerder voor financiële zekerheid. Maar door met een buitenlandse speler in zee te gaan, kan je de groei van je bedrijf op heel korte termijn versterken en kan je heel snel internationaliseren", besluit de onderzoeker.

Bron : tijd.be